Everything is pre-written.. but with prayers it can be re-written..
so live the best and leave the rest to Allah! :)

Tuesday, December 6, 2011

pseudopants

bismillah,

hehe penah dgr pasal pseudopants? tak penah? legging mesti penah kan? haha, meh tgk video ni.. http://www.youtube.com/watch?v=GEvi5fLYadY&sns=fb

se-open minded mana omputih pun, diorg tau legging tu bukan seluar. org melayu yg terkenal ngan kesopan-santunan, tatasusilanya, keterpeliharaannya bla bla (mls nk puji lebih), tak paham2 jugak. haha. (tp bukan semua la kan :) )

personally, i think it's VERY not suitable for a muslimah to wear leggings as a pants. kalau nk buat seluar dlm baju kurung tak pe la gak.

kat jordan ni, berlambak org arab pakai leggings time winter. tak paham gak tu. org melayu jangan nk duk ikut lak. kena pesan kt org melayu ni, tgk org arab pakai sanggul unta tu, dia pun nk pakai jugak. arab tu bukannye semua betul pun. diorg pn ikut je western tu, bajet cool la. zzz. tido la wei. haha. kbye.

p/s: tahukah anda, budaya sanggul unta adalah budaya masyarakat jahiliah? habis tu kenapa ikut? =/




Thursday, December 1, 2011

klinik surgery

bismillah.

hari ni exam. hari ni tak cukup tido=.=. hari ni klinik oral surgery.

hari ni patutnya turn sy dpt patient, tp ade dua org je patient, so ktorg tak buat pape la. tgk org lain buat keje. at the same time dlm clinic tu, ada la duktur2 imtiyaz (dr intern) buat teeth extraction jugak. and diorg biasanya akan handle case yg kitorg takleh buat lagi.

cam tadi, kes dua org dr imtiyaz pmpn ni, ade sorg budak, lingkungan 15-16 tahun kot..ade problem ngan lateral incisor dia. dua2 lower lateral incisor dia tumbuh bertindih ngan lower central incisor dia. and the lingual part of both lateral incisors are facing labially. cool kot.

budak tu muka dia cam cuak sikit. sebelum procedure dia start, dia duk tengok sekeliling. i could see that he was coming alone, dgn beg sekolahnya dia letak atas lantai tepi dental chair. dia orang yg hidup sederhana je. ade kesan traumatic kt occipital protuberance dia. i wonder what kind of life does this kid lives in.

masa dr imtiyaz tengah tenyeh2 gusi dia (detachment) untuk keluarkan gigi2 tu, muka dia tabah gle. (memang la tak sakit sebab da bius). tp force that the dr applied on his mandible tu, kuat jugak rasanya. (oh lupe nak cakap, oral surgery clinic mmg ganas sikit).

lebih kurang camni la keadaannya bila ktorg cabutkan gigi.
lepas habis procedure dia, dia pun amik beg dia balik, pastu sy ngan ghaida (kwn arab), tgk dia, and ktorg pandang each other.

"seeing him coming to the clinic alone, to extract TWO teeth, he is one brave boy.. i feel like i wanna cry, if i'm in his place, i want my mom to be with me"...... (sume ni ghaida ckp)

haha, bila tengok budak tu, terus teringat adik sy kt umah, si hud tu......tak tau nape, tibe2 rs sebak and ayaq mata mengaliaq (tp sikit je!! seryes sikit=.=!!!)...haha like daaaaaaa...! terus excuse g toilet, tgk2 ade budak arab tgh nangis gak, tp sebab exam=.=..haha=.=

hmm the reason why i cried was, too sebak thinking of...

terbayang if ktorg tpaksa hidup tanpa parents nnt (naudzubillah-i cant imagine it T.T..if i imagine it right now, i will cry T.T).........

kena berdikari, kena jaga adik2..and im as the eldest child, should take care of them. fulfil all their needs, hak sbg ahli keluarga, hak agama dan tarbiyah diorg, hak kasih sayang, hak ilmu, etc...

i know im not that good kakak yet, but im trying to be. well at least, before i get married, i want my little brothers to feel like they have the best sister in the world..

*insaf utk 5 saat*

i think this is why my mom doesnt want me to get married early. hehe kakak pun tak ready la  maaa :P

eh back to the story. ms kuar toilet tu, tiba2 nmpk budak td tu. laaaaa....dia dtg ngan kakak dia ke? haha ye ye je sian kat budak tu dtg sorg2 :P....pasni tak leh emo sgt ye nblh..kali ni exception, tanda2 bulan nk dtg lah tuuu..haha kbye!


dari kaca mata budak tu, maybe? hehe

Friday, October 28, 2011

tazkirah tgh hari


أخي المسلم : 
سألت نفسك كم ساعة تقضيها على الأنترنت في اليوم؟؟
سألت نفسك لماذا أحياناً لاتوفق بأي شيىء تفعله؟؟
سألت نفسك لماذا الله عزوجل يختبرك ويختبر مقدرتك على تحمل الصعاب؟؟؟
..........................
... أليس لديك 10 دقائق من وقتك لمن خلقك وكونك وجعلك في أحسن صورة؟؟؟
نحمده ونشكره دائماً وأبداً (فسبح بحمد ربك وأستغفره أنه كان توابا) صدق الله العظيم
أخي المؤمن
أقم صلاتك قبل مماتك....الصلاة كانت على المؤمنين كتاباً موقوتا
الله أكبر الله أكبر أشهد أن لاأله ألا الله وأشهد أن محمداً رسول الله
................فذكر أن نفعت الذكرى..............
.
.
أنشرها لتكسب الأجر و الثواب.....

Saturday, October 15, 2011

n.n

bismillah..

im so happy. thanks =D
i will not forget today =D

Monday, October 10, 2011

persoalan-persoalan

bismillah~


salam, hai! pekaba yeop? hihi gedik tibe2.


sebelum baca post dibawah ni, sy nak ingatkan yg sy ni tgh menaip dgn tenangnye. menaip sambil makan coklat. cool je. takde nada2 hot or whatever ;)


malam semalam kepala sy dipenuhi dengan persoalan2. semua nya start bila sy baca satu post kt satu group ni. before ni fikir je, cuma malam semalam cam terlebih fikir. haha.


kenapa orang2 kat sini ramai yang judgemental?
kenapa orang2 kat sini tak reti tegur secara berhikmah?
kenapa orang2 kat sini suka guna pendekatan berbentuk perli-memerli? provoke2? especially lelaki.
kenapa suka doa benda tak baik lah, etc? oh awk deny itu adalah doa? tapi gaya awk cakap memang betul2 mengharapkan "budak" tu dapat pengajaran dari cara yg tak baik...ini pun selalu dari pihak lelaki.
itu pandangan sy ;)






ikutkan history, sy pun dulu tegur tak berhikmah. sy ingat lg, masa first year, agak defensive dengan apa yg senior tinggalkan kat kita (iaitu biah solehah), sy cuba utk protect benda tu. so bila nampak ade benda yg tak sepatutnya berlaku, sy cuba tegur. tapi ms tu first year kan, fikir pun tak panjang, sampai berlaku la perselisihan sy-senior. lol. yg tak leh blahnye, benda tu berlarutan tanpa pengetahuan sy, tp bukan sb sy la, sb perbuatan org2 lain pulak. and orang igt sy, smpai sekarang ade senior igt tu perbuatan sy. ok fine, sy dah maafkan, tinggal turn depe je.


ok tercur-hat la pulak. back to the topic,


sy just nak ingatkan semua orang, bahawa kita semua ni, berbeza latar belakang.


bukan semua orang dilahirkan dalam keluarga "musleh".
bukan semua orang belajar di sekolah agama. (tp sekolah agama pun tak menjanjikan apa2 unless dia ada faktor lebih-iaitu mmg keluarga baik2).
bukan semua orang join usrah. (ops, sensitip, haha)


senang la nak cakap yg org tu pernah belajar agama, tapi tak praktikkan.


helo, sy nk tanye sikit, masa kat sekolah, kita belajar agama, adakah kita betul2 terkesan? honestly sy cakap, sy dulu belajar agama semua tu, utk exam je, same je macam subjek lain. sebab kita belajar guna otak, bukan guna hati. keberkesanannya? sy mula tersedar pun lepas dtg jordan dan..hem2.. 


dan sy tak faham, bila orang boleh cakap, memerli itu adalah satu bentuk dakwah. what the heck? kalau kena tempat and kena orangnya, mungkin takpe la. tapi kalau sebaliknya, umpama mencurah minyak api kt api yg tengah membara?.? haha


dan sy tak faham jugak, bila orang nak ber-husnuzhon tapi meletakkan tanggapan2 berbentuk perlian. huh? tu dikira husnuzhon ke? -sy ikhlas bertanye ni.


sape2 yg ade jawapan untuk persoalan2 sy ni, boleh la jawab. tq =)


and by the way, tolonglah jangan create jurang antara budak science dan agama. sekarang ni kita kat jordan ni semua adalah pelajar. masing2 tengah membina diri. jangan ada sesape antara kita yang nak rasa bangga diri sebab bakal doktor or bakal ustaz. berjaya macam mana kita pun, kita tetap hamba. hamba kepada Allah. 


‎"Man comes from a drop of semen and leaves as a piece of dust. He does not know when he came and he does not know when he is leaving, yet he goes around thinking that he knows everything."..."Put aside your pride, set down your arrogance, and remember your grave." - 'Ali Ibn Abi Talib 
(copy paste from productive muslim @fb)


bukanlah niat sy untuk memperbesarkan isu2 ni, ni sekadar persoalan peribadi. (huh, yeke?) (iye iye iye)

Friday, October 7, 2011

finally, a weekend

bismillah.

salam to all. how are you guys? how is your imaan? how is your amal?

lame tak nampak kan. hehe. sejak masuk clinical ni, im very very busy and tired. dua minggu yg lalu, weekend2ku dipenuhi ngan program irbid newcomers (sebab jadi ajk kan). pastu weekdays pulak sibuk dengan clinic and cari patient. ha nak dengar cerita? :D

ini cerita tentang cari patient.

first of all, i love clinical! ok, tu saje je nak bagi semangat. best tu memang la best kan, tapi penat gak la. kitorang satu batch (termasuk arab) ada 200 lebih org. pastu requirement lak setiap seorang mesti ada patient complete denture (CD aka gigi palsu penuh, atas bawah).


dari syari3 jamiah sampai la ke balad, eh tak, lebih, sampai la ke mukhoyyam falestini kitorang carik patient. agak gila bila difikirkan, tapi tak mustahil. berbekalkan skrip yang senior imran tinggalkan, paham la jugak pakcik2 tu. banyak benda kitorg belajar. ada pakcik yang menjamu makan, ada pakcik yang menghalau, dan sebagainya. hahaha. yang tak boleh blah nye, kadang2 bila tanya sorang pakcik ni, dia da tau da kita ni student tibb asnan, and nak tarkib (buat) togom kamil (CD). sebab da ramai yang tanye dia.
zain08. dentistry batch ktorg (campur arab)
sy sebenarnya da jumpa sorang patient ni, abu adnan namenye. dia memang sangat baik. sy pesan kat dia, nanti pakcik pergi klinik hari khamis tau. pastu masa hari rabu tu, sy tepon pakcik ni, tapi no dia tak wujud. agaknya dia bagi no yang salah kot (lupa maybe. tua sgt da kan). sanggupla saya turun ke balad, carik balik pakcik tu. alhamdulillah jumpa je, tp pakcik tu cakap, dia da pergi td. pastu ada budak arab lelaki da ambil dia sbg patient. hancur berderai hati saya T.T.......................orang lain susah payah carik patient, budak arab tu mesti rasa patient dia jatuh dari langit macam tu je kan T.T........................


sy pun balik la ke rumah. dengan broken heart. sedih sangat. pastu malam tu, lepas tolong2 tiup belon untuk malam kebudayaan MHS (sy kan tgh jd ajk time tu), sy pun mintak izin keluar nak sambung carik patient. jalan2 la ngan dayat (my roommate) sekitar syari3 jamiah menuju aswak zamzam (supermarket femes kt irbid) lepas maghrib. jumpa la beberapa pakcik. tapi kes tak sesuai.....jalan punya jalan..........

sampai la satu supermarket ni, sy masuk, borak2 ngan pakcik kedai..dia kate dia takde sape2 yg boleh di recommend kan..tiba2 masuk sorang pakcik ni, kawan kpd pakcik kedai td. bila ditanye ade tak sape2 ahli keluarga atau sahabat2 yg perlukan CD, pakcik tu jawab, "ana! ana!" excited dia tunjuk gigi palsu dia. alhamdulillah, itu la abu fernas, aka patient complete denture sy yg pertama :D

balik tu, memang tak putus2 rs syukur sangat99 kt Allah. Allah beri sy pakcik yg lebih baik. abu fernas ni baik sgt orangnye. sabar je melayan sy yg tak berapa nk pro cakap arab ni. semua ni berlaku atas ketentuan Allah, kalau abu fernas tu tak masuk kedai tu, mesti sy pulang dengan hampa. Thank you Allah..cantik sungguh aturanMu. petang tu hilang patient, malam tu terus Allah ganti dengan yang lebih baik.

mula2 rasa nak give up dah. tapi sy tak jadi nak giveup, still keluar carik patient dengan hati yg patah malam tu. memang sy letak pergantungan 100% kat Allah time tu. sb bukan senang nak carik patient kat syari3 jamiah, sebab tu ramai yang try kat balad. so korang semua pun jangan la lupa letak 100% pergantungan kat Allah. insya allah Allah tolong. ikhlaskan hati, bergantung hanya kpdNya. =)

itu la cerita sy untuk kali ni. nanti sy update lagi cerita2 best sejak masuk clinical ni. hehe =)

Tuesday, July 26, 2011

takde ape pun

bismillah.

hohohohoho. hello peopleee :D *berhabuk*

i dont know where to start, cz a lot of things happened! (yeah i know i've always act like this everytime i'm doing a new post-_-") okay so lets start,

HOLIDAY
i went back to malaysia (home sweet home beybeh). well, as i expected, i gained weight (nasib baik diet before blk msia) , everybody was treating me like im not coming back again-_-.."makan je banyak2, kat sane tak jumpa dah.." that's their favourite line, and i couldnt believe that i fell for that?!

 

(pic atas ni semua time 2008. semua da besar da sekarang :') )

spending times with family was great. driving in your neighbourhood was even greater. learning that i could actually fetch my lil brother from his school, makes me feel like im a grown up sister. a very responsible sister, haha. ayah tak habis2 told me, "da besar anak ayah, banyak tanggungjawab blh pgg ni" -.-

anyway thanks mom and dad for having trust in me, and thanks aunty noy for lending me your car :D and thanks to someone for helping me to overcome my fear of driving :)

and now i'm missing home again! homeeeeeesick :P

NEW HOUSE
yes yes, we moved! tak payah nak jumpa makcik tua mata duitan ngan anak dia yg bajet menakutkan tp hakikatnye wajar disepak sb jahat. ok, too much emo in that line nabilah-.-.... serious sakit hati je bila fikir pasal anak beranak tu?! allahumma sollu 3lannabiyy.. -.-......

so my hypothesis now is, if the landlord is female, then she's after-ing your money. proven right in our case. or true-true bak kate dr hadi hamasha. hehe.

and also, i'd like to thanks our syabab (batch 08), well, not all, but nearly separuh kot? for helping us. from 6pm to 12.30am, with 2 hours of break, and a lotttttttt of things (hell yeah). fourth floor, thats not easy. it costs you a wholeee lot of ATP.

and also thanks to bayt wayfarer for lending us helping hands, and also bayt DQ for making those delicious dinner for us. anyway alhamdulillah, our new house is great :)

AJK, KERJA2 PERSATUAN
sorry, this time im not going to involve like i did. penatlah bile pk keje tak siap2, like this one thing im working on. macam haunting me everyday, amanah yang tak tersiap2. who can live with that? well, i did, for like one semester already.
so, no more AJK-AJK aa pasni. will focus on my study and "other" thing. and even if i wanna help in some occasion pun, i'll look who's the member of that team. buat keje and tak menyusahkan ke, or vice versa. 


TGK CERITA KOREA
hehe bukan ape, but i learned a lot from them. i watched sungkyunkwan scandal ngan dream high. sgt2 terkesan with their efforta in making their dream reality. HARDWORKS PAY.
if they can do it, why we, as a muslim, who knows the purpose of our life, couldnt do it? hmm........... muslims nowadays are very well known for bad qualities. if you compare a japanese (well i purposely picked for example) with any muslim nowadays (or specifically, ourselves la, melayu), who has better qualities? honestly, sape? ha, malu je nak cakap kan.....

ok, i think that's enough, even though there's still a lot more to tell. but i think cakap banyak tapi tak buat pun tak guna.

bye!

p/s: tahniah jaq sb da kawin! tahniah kak ira yg bakal menyusul september ni! ok, who's next?? hehe
p/s II: eh kenape takleh upload gmbr? lecehnye la.


Monday, June 20, 2011

apabila dipuji

bismillah~

hai sume. da lame tak update blog. hehe, sy kat malaysia sekarang ni. cuti sebulan, busy jugak la. anyway, tadi surf2 fb, terjumpa something yang best. ok, meh sy tanya, bila dipuji, apa biasanya reaksi kita?

1. "eh, mana ada la...awak tu lagi cantik~"
ini contoh yang saya selalu dengar dari mostly melayu. rakan-rakan melayu, mahupun pengguna2 fb (sb sy kadang2 suka jump into org punya pages kan, bukan stalk ok). diorg cakap camtu, tapi dalam hati suke. erm tak baik la cakap camtu, takpe, maybe diorg ihtirom (memuliakan) org kot.. (husnu zhon :p)
p/s: penah dgr ayat reverse psychology? pehh dlu penah ade org ckp sy buat reverse psychology, padahal sikit pun tak terniat pfft. yg sy fhm la, reverse psycho tu cam bile korg ckp, oh huduhnye korg sb nk org ckp cantiknye korg. fhm ke? tp bukan semua org mcm tu. 

2."terima kasih"
ini lak, contoh orang yg confident, yakin dgn apa yg dia buat, boleh dapat credit la.. ataupun, dia mendapat pengaruh barat, yakni, apabila dipuji, dia mengucapkan terima kasih. sy suka cara ni sb nmpk cam professional la sket (sy pun da kena pengaruh barat ke? haha). tp polite je sy rs. tp kalau dpt kat melayu, org camni akan dikatakan perasan, atau sebagainya. (maybe la kn?) cuma maybe bila jawab camni, kena jawab ikhlas la, jgn ada perasaan riak :)
3. "masha allah"
ini biasanya digunakan oleh golongan ustz ustzh, alim ulama. HAHA, tanggapan itu SANGAT SALAH ok. (mentaliti melayu camtu la, baik sikit je, da panggil ustzh, pfft, islam tu utk ustz ustzh je ke? habis tu korg ape?) org yg faham, dia akan cakap camni. segala apa yg dipuji oleh makhluk, kepada makhluk yang lain, mesti la balik  balik kepada pencipta. masha allah. ungkapan yg sgt besar maknanye. first time sy guna ni dlu, sy rs cam poyo je, tp lama2 ok je.

itu adalah 3 contoh la yang ada dalam kepala sy. mungkin ada reaksi lain, tp thats not my point. my point is, we have a du'a for this case. jeng jeng jeng, doa ape? doa apabila dipuji:


اللهم لا تؤاخذني بما يقولون, واغفرلي ما لا يعلمون, واجعلني خيرا مما يظنون.

"Ya Allah,janganlah Engkau hukum salah ke atasku dengan segala yang mereka katakan kepadaku dan ampuni semua kesalahanku yang mereka tidak mengetahuinya serta jadikanlah diriku lebih baik dari sangkaan yang mereka sangkakan" 
[Riwayat Imam Bukhari dalam al-Adab al-Mufrad]

untuk lebih rujukan, sila rujuk kitab doa Hisnul Muslim (doa dari al-Quran dan Sunnah), doa nombor 232..

so sy conclude kan, mungkin cara terbaik kita utk menerima pujian, cakap "masha allah" and baca doa ni dalam hati. ataupun mungkin boleh jugak guna "terima kasih, tp sume ni dari Allah.." and baca doa ni dlm hati gak :)

itu shj sposen dua dari sy,
slmt beramal!



Saturday, May 21, 2011

dah besar dah dia..

bismillah~

alhamdulillah, all praise to allah, my "little brother" is going to college today =) (not so little anymore)
we are very grateful to Allah for giving him this oppurtunity.
we (kakak and mama ayah hud hilman) hope that you will change your lazy-lazy attitude and start working hard.
you see, to get into degree, you need to get good pointer in your diploma.
so leave your spm behind, and work hard from now on!
do well in exams, book a ticket into daddy's ship, insya allah you'll be an excellent muslim engineer.

*ALL THE BEST*
la mahasiswa=_= (bangga sangat da jadi mahasiswa=_=~)



p/s: take care my best-gaduh-friend, debik! *bunyi pukul* haha (ingat, jangan pukul anak orang=.= and jangan dipukul (0.01% chance i guess) ..kakak je boleh pukul ko). moga Allah pelihara amat =)

p/s II: kalau amat baca, mesti amat cakap: tak payah la susah2 post2 ngan gambar bagai. biar kakak jawab: sukahati la=.=

ok im out, study surgery plak bye!

Wednesday, May 11, 2011

in the fatrah of Final Exam

Bismillah~


When you ask for happiness and a beautiful life, ask not just for you, but for everyone.
When you ask for something better, ask not just for you, but for everyone.
By all means ask for abundance and health for you, but also ask for it to be given to everyone.
Can you imagine what would happen if over all of ur friends asked for these things for you? 



i just wanna sorry if i had hurt any of you guys before. and please pray for us, we really need you du'aaSSSS (plural)


hehe, bttauf8 wn naj7 6llab malizyeeeeeen fl ordon, mwaffe8 in$allah :)

Tuesday, May 3, 2011

22 vs 122

bismillah.

assalamualaikum . helo sumeeeeeeee...!

hari ni sy ter salah beli colored ink cartridge (sori taktau nk translate dlm bm jd ape). sy jarang beli cartridge. im not even particular with these things.
back in malaysia, biase ayah or mama je yang refill and tukar ink bla3. kitorg tau guna je la. tapi sekarang semua kena buat sendiri kan. sy da tahun 3, tp baru sekali sy tukar cartridge. haha-_-"

korang tau ape beza 22 ngan 122? meh sini nak citerr. 22 tu untuk inkjet printer. inkjet printer tu yg lembab cam siput tu. cam kebanyakan kite guna tu. sb murah kan. haha.



so kalau korang dah beli cartridge, balik rumah cek balik before bukak package dia tu. kang dah bukak takleh tukar balik kat kedai.

alang2 da beli yg 122, sy saje la cek kat internet (bukan saje, mmg terpaksa=.=), ape beza inkjet printer ngan laser printer. takleh ke guna 122 kat inkjet printer. ye adik2, jawapannya: TAK BOLEH.

MURAH TAK MURAH?
untuk inkjet, kelebihan dia murah la kan nk compare ngan laser. nk refill pun senang, suntik (?!) je. haha.

INK CONSUMING KE TAK?
tp inkjet ni dia ink consuming. mksdnye dia guna byk ink, and kita kne refill secara kerap gak la. sb dia sprays ink on paper. tapi kalo dlm laser, dia ade something name toner. toner ni akan stick to the surface of paper in a particular pattern, and creates the text or image yg kte nak. so less ink is used.

PAPER QUALITIES
kte kne guna kertas yg kualiti sket la untuk inkjet (for best outcome). kalo korg jenis tak kisah, takpe je. and for laser, boleh je guna kertas cikai2. and kalo korang print, (lagi2 kalo kat kertas murah yg nipis-cam sy guna=.="), nnt nmpk cam basah2. and it can be smudged easily thus ruining your work. but for laser, dia ade final nye lapisan name ape tah, tp dia cam protect la ink tu.

plus, ade satu blog tu, dia siap kira long term cost bila guna inkjet ngan laser. dan ternyata laser lagi untung sebenarnya. do the maths yourself la ye.

so adik2, buatla pilihan bijak beli printer nanti. takde masalah pun nk beli laser printer. mmg la mahal, tp nanti da nk grad jual la balik kat junior.
cepat pun cepat, elok pun elok. bukan takde duit kan. alhamdulillah. sesungguhnya semua ini satu pelaburan =P

p/s: setelah 20 tahun hidup didunia, baru kini kutahu mechanism laser printer sebenarnye. haha.
kalo tak silap beli td, agaknye sampai bila la baru sy nk search difference between inkjet ngan laser. huhu. thank you Allah. ade je hikmahnye ^_^

p/s II: sape nak beli colored ink for laser printer?? i sell it for 13JD only. kat luar harga dia 14 JD. beli beli :D

Thursday, April 28, 2011

. . .

bismillah.

last few days were nightmares. everything was shipwrecked. i spilled my words without much thinking. my act was foolish enough to be called stupid. i was trapped in negativity. i lost confidence in myself. i feel like im totally doomed. and i nearly give up.

tonnes of tears.
tonnes of tears.

and i finally woke up. it was just another bad PMS i had. a very bad one though. T_T

Allah ma3i.
Allah ma3i.

p/s: aku hanyalah insan dalam mujahadah, jgn salahkan tarbiyah.

p/s II: bg sape2 yg tertanye2 why happened to belle lately, dont worry, she's having a rough time with her PMS. but thanks for the concerns anyway, i love you guys =)

Monday, April 25, 2011

baking and me ♥

bismillah.
salam sume.. huaa, setelah seminggu dua bermuram durja, bersedih2an cam orang gila, akhirnya im back, regaining my spirit. melalui baking-_-" haha. ms weekend, satu hari tu mmg duk baking je la. tp esoknye tu sy study, jgn risau. huhu.

PROJECT WAHAD:
Roti Simple
haha tau je tak cantik. penat kot menguli. (patut la pakcik kat mujamma3 JUST yg wat pizza tu otot besaq gila). haha. plus, i dont have solar hand macam azuma (dlm cte yakitate japan) la -_-"

sy tak nampak mane hasil yg dikatakan sepatutnya naik dua kali ganda, haha. sebab ade error masa ltak yeast kali pertama. so kne tambah yeast lg. FYI, garam and yeast cancel each other ok. take note for next bread making ya =D

ye sy tau macam budak2. roti biji2 (atas n kiri skali, xtau nk bg name ape), roti pintal, roti kereta, roti kura-kura, roti bacteria (yg mcm ade rambut2 tu), roti takde-bentuk (yg tgh2 tu), roti bentuk ermm..xyah ckp la-_-" dlm roti2 ni, ade inti coklat atau tuna. tuna de dua bijik je pun. hehe.

hahahahahahahaha, malu je nk tunjuk. roti hitam. sebok tengok resipi2 kat internet, lupe habis roti tgh bakar kat dapo. berlari sy nk slamatkan roti2 ni. yg xleh bla, roti kereta takde bentuk kete dah>.>...macam bentuk dugong yg tdampar je=.=...

so overall takde la sedap mana, biase je. ade texture roti, tp leh bau yeast sket2, haha. takpe, ni 2nd attempt. nnt buat lagi. (first dulu sy wat potato bread: tak jadi gak=.=")

PROJECT THANI: 
Kek Vanilla Rainbow Style

ceh, poyo je name, padahal kek vanilla je=.=.. nak buat banyak2 kale ni, sgt la messy ok. leceh. tp hasil dia leh wat orang lain tersenyum smpai nampak 3rd molar la. hehe. sape tak suke tengok benda cantik kan=.=..

cara dia: siapkan adunan kek tu. pastu bahagi2kan ikut byk mane kale kite nak. pastu campur la ngan colour yg korang nak tu. cam sy, nk dptkan kale hijau cantik (hijau+kuning). nk kale pepel (merah+biru). berguna btl blaja teori pendidikan seni dlu. hihi.

then u put one by one at the center. tuang atas kale yg sblmnye. nnt dia penuh sndiri dlm loyang. 

pastu bakar. biasa la, kek2 camni mane la cantik kalau nak terus hidang camtu. kena la groom dia dulu. ni hasil fresh from oven.


(xtau nape ble upload gmbr ni jd disoriented.) dan mmg kegemaran sy + budak2 rumah la nak makan part yg nk dibuang. nampak tak dalam dia cane? 

hehe sy hias simple je. nak cepat. kek ni nmpk suci je (sb putih je, mls nk main ngan colour lg>,<). sesuci hati dayah la, hihi. n btw, sy mmg xreti sgt pun hias2 ni. huu~

tapi siannnn korang tak dapat tengok dalam dia cane.......... T_T...gambar kek yang dah dipotong takde ngan sy, tp sy leh tunjuk rough idea la cane:
tapi ni pun x perfect. sb ni lebihan dari adunan kek tadi je. dapatla buat seketul cupcake, tu pun kale pudar sb dia xbrape nak mix ngan kale. 

habis da cte masak2 =)

*****
so ape pengajaran dapat kte amek? haha, *berpeluh nk keluarkan pengajaran*
hehe nak buat kek/roti ni ade bahan2 dia.
same la macam kita, nak membina diri, kena la ada bahan2 dia. qiam, puasa, baca quran, infaq harta, dan sebagainya.
bila kita gaul2 bahan tu dgn sebati, kita akan dapat satu hasil yang memang sedap.
tengok la equation ni:


telo + susu + tepung + baking powder + gula + minyak = kek yang sedap


qiam + puasa + baca quran + solat awal waktu + infaq harta etc = muslim yg kuat.

kuat dari segi apa? dari segi rohani dan jasmani la. kalau tgk orang zaman sekarang, brape kerat la yg btl2 buat semua tu? itu la pentingnya kita ada buku mutabaah amal (sy tlg promote).
pastu korang tgk plak 7 maratib amal tu. bile ade individu muslim, baru leh bina bayt muslim dan seterusnya.

kita taknak camtu ke? MESTILA NAK KAN t_t..takpe, usaha sikit2, lama2 jadi bukit.
ok tu je sharing hari ni. salah silap sile btlkan ye. bye bye!

p/s: snanye nk cte psl baking2 je. skali teringat kisah pembikinan roti. hihi. sape yg faham sile la tersenyum 
p/s II: ade pape soalan leh la PM sy, atau sape2 nk resipi pun blh PM. tapi sy carik resipi kat internet je FYI. hehe.

Tuesday, April 19, 2011

April 19

bismillah.

hari ni hari jadi adik sy yg ke 18. da besa da dia. dulu kecik2 dia la peneman sy main. dah main, gaduh plak tu. amat ni hebat orangnye, kecik2 da pandai kira duit. (sebab selalu pegi kedai salim-sape duduk sg merab tau la kot). bijak, and protective in some way (walaupun dia bajet tak kesahhh je kat adik2 dia). sekarang amat da besar. kakak kadang2 rasa cam tak kenal adik sendiri. dah 5 tahun kakak tak duduk rumah =(..semua da besar T_T.. takpe la, pandai2 la jaga diri. moga Allah sentiasa memelihara dan limpahkan rezeki amat =)


*****
pada tanggal ni jugak, genap 2 tahun kita semua kehilangan seorang rijal. Muadz bin Azhar. sape yg sekolah al-amin bangi dulu tau kot. allahyarham lah kawan adik2 sy semasa kecil. allahyarham lah saudara jauh kami. selepas family allahyarham moved to qatar (tak ingat tahun bila), kitorang mmg terputus hubungan. tapi kitorg bertemu semula dalam friendster, facebook. sy jelas nampak family dia sume ikut acuan tarbiyah. sy ada baca post  pasal pemergian muadz kat fb makcik ina. meleleh air mata T_T..moga rohnya ditempatkan dengan orang soleh2. RIP muadz..

*****

dunia ni hanya tempat persinggahan kita, tempat untuk kita beramal banyak2 supaya dapat ganjaran di sana kelak. tapi sayang sangat, ramai orang tak sedar hakikat ni. mereka menganggap dunia ini lah destinasi akhir.

kematian adalah sesuatu yg PASTI. tak kira muda atau kaya, tua atau muda, semua insan pasti akan melaluinya. sesungguhnya, kematian itu adalah sebaik2 peringatan.

Hadith Nabi SAW :

إذا مات ابن آدم انقطع عمله إلا من ثلاث : صدقة جارية , أو علم ينتفع به من بعده , أو ولد صالح يدعو له 

Ertinya : "Apabila mati anak adam, terputus semua amalannya kecuali tiga perkara : Sedeqah jariah, Ilmunya yang dimanfaatkan orang selepas kematiannya, dan anaknya yang soleh yang mendoakannya"



Thursday, April 7, 2011

to the sky

bismillah.

Legend of the Guardians. have you guys watched this movie? well the storyline was nice (though owl-thingy is not my taste), but im more interested in the soundtrack of this movie. it's simply catchy and motivating, indirectly. chase your dream, and remember me, speak bravery =)




p/s: today i screwed up my oral patho exam. even the marks are not out yet, i still feel horrible. horribly devastated. anyway thanks suha, dayat and izzah, for comforting me a lil bit. i love you guys a lot <3 (berani cakap i love you kat korang sebab korang takkan bace nye blog ni, HIHI).

Sunday, March 27, 2011

Pokok Yahudi

bismillah.

hello hai hai. hari ni sy nak post pasal pokok yahudi. sape tau pasal pokok yahudi angkat tangan!!!
*daun2 melayang ditiup angin*
takde orang rupanya-_-..

ok, takpe, sape2 yang datang jenguk nanti baca la, buat tambah ilmu kn. peka la sikit dengan isu2 camni =)

so, meh sy teruskan, pokok yahudi ni namenye GHARQAD. ulang balik? ye, gharqad. atau nama lain dia lagi, boxthorn. rasanya pokok ni takkan dijumpai di malaysia, sebab dia tak hidup kat iklim malaysia. same la gak macam serai, atau daun limau purut, tanam kat jordan, tak hidup gak-_-..

Nabi saw bersabda dalam sebuah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari, Muslim dan al-Tirmidhi bermaksud: " Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah akan berlaku peperangan di antara orang Islam dan Yahudi, maka pada waktu itu (tentera) Yahudi akan dibunuh oleh (tentera) Islam, sehingga apabila orang Yahudi berselindung di sebalik batu dan pokok, lalu batu dan pokok itu akan bersuara dengan katanya: 'wahai muslim, wahai hamba Allah, di belakangku ini ada Yahudi, marilah bunuhnya', kecuali POKOK GHARQAD (yang tidak bersuara), kerana sesungguhnya ia merupakan pokok Yahudi ". 


masa first year dulu, saya jalan pergi laut mati. sepanjang laluan nak ke laut mati tu, pakcik taxi tu cakap, "awak nampak pokok2 kat sana tu? itu la pokok gharqad, pokok yang melindungi yahudi nanti".
pastu kitorg pun dengan teruja nya melekap kat cermin keta (tipu je, takde la jakun sangat sampai camni), tengok betul2, wooooooooooooo....seram je rasa.
bila sebut yahudi je, rasa seram. sebab diorg makhluk yang dilaknat kan. sampai sekarang, kalau nampak je orang yahudi kat jamiah (univ) tu, terus scan dia atas bawah, tengok gerak geri dia, tengok pemikiran dia. hehe. we must learn our enemies if we want to take them down kan?

eh ape ni, lari cerita dah. nak cerita pasal pokok yahudi la-_-.. 

so nak katenye, yahudi ni tengah sibuk berkempen, dia nak greenkan bumi kita ni, tapi dengan menanam pokok gharqad tu-_- cis, keji gila. nak baca lagi pasal kempen depe ni? klik SINI. ini pulak kalau nak purchase pokok tu (wat the?) KLIK SINI.

ni pokok nye.
ok la, tu je nak share. kawan ajak share, sy pun on je =) moga kalian dapat manfaatnya!

p/s: sy rasa benda ni da pernah tersebar dah kat email dulu, tapi sy rasa tak semua orang tau pasal ni. so tak salah kot nak sebar lagi. biar semuaaaa orang tauuuuu pasal kekejian yahudi ni =E


p/s II: pasni saya nak bukak mate luas2 sepanjang perjalanan balik dari univ, kot2 ade orang tanam pokok gharqad kat irbid ke kan, leh la cantas2. >=\

Tuesday, March 15, 2011

menjaga diri


bismillah.

salam pembaca2 =D korang pernah ternampak ayat (dibawah) kat mana2 tak?

"jagalah diri anda seperti anda isteri orang."-cik S

murid A: ermm..macam pernah nampak..
murid B: pernah! kat status FB kak bell! =D

haha yey! tepat sekali! *bagi hadiah gula2*

*****

untuk mengelakkan ikhtilat, sy mengamalkan cara ini untuk bermuamalah. menjaga diri seperti anda isteri orang walaupun sy belum berumah tangga (fuhh bila cakap camni rasa da besa je =P) 

mengapa? 

kerana sy rasa itu jalan terbaik. 

sy tak nak syadid sangat, tp dalam masa yang sama sy tak nak bergaul bebas. cukup sahaja sy orang biasa, yang berkawan tetapi ada batasnya, yg menjaga tapi tidak lah kerek/poyo/hipokrit dan sebagainya. 

lagipun nanti sy akan bermuamalah dengan masyarakat tak kira jantina, bangsa dan sebagainya di malaysia. keje dentist kan. (insya allah) oleh itu sy kena professional! =D 
(btw nenek sy pesan kepada bakal2 dr n dentist di luar sana, jgn sombong dengan patients ok. hehe. nnt patients korg g cte kat cucu dia betapa sombongnya dr yg rawat dia, kuang3)

semoga Allah pelihara kita semua =)

p/s: ini hanya pandangan peribadi.

p/s II: sebenarnya tadi da tulis panjang dah, tp sy tak post yg tu. takut diuji. hihi. sebab hari tu tulis pasal tips bersabar, selang berapa hari, terus kena uji. Allah uji sy dengan pakcik arab yang fierceeee dan menipu dan sy tersakit hati dan gaduh dan.. dan... what the heck sy g cerita semua ni?! haha ok bye!

Sunday, March 13, 2011

Angry Birds for PC

bismillah.


omg omg angry birds for pc! (gedik gila=.=")

hehe, so i got this link from someone's blog ;)
you dont have to install it, just unzip the file and there you go =)

CLICK HERE TO DOWNLOAD 

p/s: for those who doesnt know what on earth is angry birds, it's actually a game. a famous and addictive one played in ipod or iphone or ipad. but now it's available for pc. lucky us!
(i dont know if im outdated or what, but it's not only me who got excited, prove: FB) hihi.

p/s II: thanks arippoo00oo for sharing the link =D







enjoy the game guys =)
but pls, pandai2 kawal diri k-_- 
dont make me feel guilty for sharing the link-_-

Friday, March 11, 2011

cantiknya dia

bismillah.

sekarang ni kalau kita perasan, banyak sangat akaun2 fb yang jual shawl/apa2 kat fb. tadi baru tengok. sekadar tengok je la. model dia boleh tahan cantik gak la. tapi..

"cantiknya mata dia! ah, contact lens je tu."
"panjangnya bulu mata dia! ah, bulu mata fake je tu."
"merahnya pipi dia! ah, blusher je tu."

dan sebagainya. alahaii manusia, cantik itu semua cantik buat2an. buang semua tu, apa yang cantik?

sy ingat lagi, dulu cikgu tuisyen sy pernah cakap, dalam dunia ni semua orang same je, buang semua kulit, daging2, kita dapat skeleton jugak. (sebab dia ajar subjek sains kan masa tu, hehe).

as you all know, cantik dan berhias lebih2an tu namanya tabarruj. nk tau lebih lanjut boleh baca sini CLICK HERE.

oleh itu, berpada2 lah kita dalam berhias. dont try to push yourself to much. cantik tu kan subjektif? dan juga, bak kata pepatah omputih,

"BEAUTY is in the eye of the BEHOLDER"

YOU'RE BEAUTIFUL: aha, ni xde kne mngene=.="


ok, tu je, bye-bye!

Monday, March 7, 2011

tips untuk bersabar

bismillah.

situasi:
  1. buat kerja, tak jadi2, sampai sakit tangan.
  2. orang guna barang kita, pastu tak letak balik tempat asal.
  3. nak naik bas, tapi penuh sebab orang tak nak masuk dalam, semua nak kat pintu je.
  4. orang potong line kita.
  5. dah masak, tapi tak pandai kemas.
  6. tiba2 dapat sms last minit ada "program" sedangkan kita da rancang benda lain.
  7. berdiri setengah jam depan kaunter tanpa dilayan.
  8. naik teksi pastu pakcik teksi cuba nak tipu-last2 gaduh=.=
  9. kita dgr orang lain kena "buli", tapi orang tu tak melawan (kes sakit hati sorang2) (em ok, xde kena mengena kot=.=")
*****

ok, cukup da kot contoh situasi sy bagi. or maybe terlebih dari cukup. hehe. contoh2 sy bg ni dari kehidupan sekeliling sy kat jordan ni.

sy mmg dr kecik hot tempered. kadang2 benda kecik pun leh jadi BIG deal. mama selalu pesan, "jangan marah2 bi, nanti dapat penyakit.." but i couldnt help it=.=..sampai la sy masuk asrama, memang banyak la kerenah orang2 sekeliling yang sy tak goma (gemar). last2 sy berlapang dada je, alhamdulillah, boleh survive la duduk asrama.
tgk, benda kecik pn nk bising. tp domo kawaii~ hehe
tapi sekarang, ape jadi ni nblh....! habit hot-tempered tu datang balik. xtau la kenapa. nak kata sakit hati ngan orang arab, 70% tepat. huhu, sy memang kurang sabar dengan kerenah arab. semua benda pun tak organize! sape la tak tensen kan? tambah pulak ada yang perangai cam haramm=.= tapi tak semua la. ada je yang baik, dan yang lagi up, angelic, pun ada.

tapi, ada senior pernah cakap, semua tu mind set je. kalau kita set kat kepala yang arab ni teruk, memang kita akan hadapi arab2 yang teruk je la.

yes, memang betul. sy da penah rasa dah. tu yang setiap kali naik teksi, sy suruh pasang meter. pastu pujuk hati sendiri, "takpe2, pakcik ni baik je nblh. bersangka baiklah dengan dia, moga Allah tolong kau nblh". haha, sampai macam tu sekali=.= (sebab tu sy ngan dak2 rumah sy suka jalan kaki je).
haha, yg ni lawak. burung tu marah pig tu. pig muka rilek je. (ni game apple)
dan sy rs kesian. orang yang selalu dengar sy membebel adalah housemate sy sendiri. nasuha nama dia. berpadanan dengan nama dia, dia pun nasihatkan saya. "kita takde hak nak marah orang belle, cuba letak kita kat tempat diorg.." hehe. pastu kang bila dia lak tengah marah2, sy lak nasihat dia. pekk, kena batang hidung sendiri balik. haha, sama2 dalam usaha nak perbaiki diri la kan :)

em pastu sy nk share sikit la tips yang boleh digunakan:

  1. kita letak diri kita dalam situasi diorg.
  2. kita berlapang dada- fikir balik, mesti ada sebab dia bertindak macam tu.
  3. kita cuba ingat balik kebaikan yang diorg penah buat- apa yang buat kita cam terhutang budi kat dia.
  4. kita fikir dulu akibat buruk kalau kita nak marah seseorang. (kena kejar ke, kena pukul ke, kena tikam ke, terputus silaturrahim ke etc)
  5. sebelum nak marah, cakap kat diri kita, kalau kita marah balik, kita sama je cam diorang. (but this doesnt work on me, sebab kalau nak marah, biasanya sebab nak kan justice tu. huhu)
  6. kita BERISTIGHFARRRRR (ini patutnya yang first skali tadi-___-")
  7. bak kata "kakak" sy, kita baca HADIS 16 (tajuk: jangan marah, bagimu syurga) HEHE

cukup la tu, kalau still marah2, kita koreksi diri balik. mesti ada silap mana2 tu. itu je lah kot, doa2kan la sy dapat kikis sifat marah2 ni. sy dalam mujahadah melawan nafsu amarah ni. memang duduk jordan mengajar 1001 erti kesabaran, pengorbanan, persahabatan, dsb.

"everybody gets angry. the difference between them is how they handle it."
my aim: i wanna handle EVERYTHING like this. 
selamat bermujahadah utk sy, dan kawan2!

p/s: nasihat nye 7 point je, emo dia kemain panjang. haha. nblh2-_-"

Tuesday, March 1, 2011

serabut

bismillah.

pmulaan pun da bunyi negatif. serabut. mmg tgh serabut, nk buat camane kn. serabut sbb makin besar makin byk tgg jwb. serabut jiwa, serabut minda=_______=

ya Allah, kau kurniakan ketenangan jiwa, ketenangan minda kpd nabilah, ya Allah.

out.

Saturday, February 26, 2011

bismillah~

same2 check diri masing-masing.
 banyaknya nak kena perbaiki kat diri ni T_T

1.  Tahajjud: kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.


2.  Membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari.

3. Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. 

4.  Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

5.  Jaga sedekah setiap hari.

6.  Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu.

7.  Amalkan istighfar setiap saat.

sebagai renungan *_*...


Wednesday, February 16, 2011

islam vs valentine (link)

bismillah.

different view, different perspective. 
let's read islam vs valentine. 
and since it's not my article, so i put up the link here.
 so, CLICK HERE to read full article.

i never said yes=.=

Saturday, February 12, 2011

kehilangan besar

bismillah.

sape tak kenal imam hasan al-banna kan? lagi2 yangg ikut tarbiyah, tipu gle kalau tak kenal.
hari ni genap 62thn dia syahid.

sy malas nk cakap panjang, kita baca blog ni jom! (klik link)

egypt revolution

bismillah.

finally mubarak has stepped down. mabrook ya misriyyeeeen. your revolution worths something ^_^
i hope the next president will be much much more better. allah ybarek fikum, insyallah =)




Some of the lyrics (will update when get better translation):
We held our heads high
And hunger doesn't affect us anymore
Most important thing is our rights
And to write our history with our blood
If you were one of us
Don't tell us
To go away and leave our dream
And stop saying the word "I"
In every street in my country
Freedom's voice is calling

Tuesday, February 8, 2011

my egypt trip

bismillah.

hehe for those yg nk tgk pictures ms trip sy ke egypt, blh la tgk kat fb sy. mula2 igt nk upload kt blog tp cm xsesuai je, n byk sgt.

dont worry, sy ade selitkan sedikit sbyk sejarah dlm caption gmbr2 kat fb tu.

and oh btw, fb sy private. only friends yg blh tgk. so sape2 yg baru nk add, blh la add ideology_me        @yahoo.co.uk

sekian, terima kasih =)

Monday, February 7, 2011

i was in egypt :O

bismillah.

helllllo all, as you all can see, i just came back from egypt. uh huh. egypt.

hmdlilla 'ala kulli hal, i had safely arrived after spending one night in cairo airport. our flight was first delayed from 11pm feb 2nd to 8.30am feb 3rd. but thennnn..they suddenly cancelled the morning flight and told us to go for the afternoon flight.
that was bfore the peak hour. 
so we waited. with patience. and hope.

as early as 12pm, one of their stuff went thru the people and called out for people who's leaving for amman. everybody rushed to the gate, leaving all the foods and other stuffs behind, pushing the trolley, like a swarm of bees, fighting themselves to pass the gate. so did we. everybody's throwing their bag onto the bag scanner=.=

our bags 
with the help of one of our syabab, we managed to pass the gate. hmdlilla hmdlilla hmdlilla. we were so relieved, as passing the gate means we have a promising chance to get on board. and we did. and arrived in amman safely :)

and i hope, that will be my last flight with Egypt Air. BYE BYE egypt air, i wont be looking forward to use anymore of your services ^_^


* * * * *

so as for my trip, hmdlilla, we were so lucky to finish our trip right before the chaos started. on the day i arrived ARMA (28/1), the riot started. i was supposed to meet wani and another wani, because we have our own plan up until feb 2nd. sadly, we had to cancel our plan to dream park T_T, ma3rad kutub (2nd largest international book fair), and also city star. SOBS. and the more sad part was wani couldnt turn herself at ARMA due to the curfew and safety outside.
on my last day
 (actually 2nd last day as my flight was delayed).
new friend and my best ex-classmate ^_^
thank you for everything girls!
i spend like 5 days in ARMA with suhaila aka my ex-classmate. and i met a lot of intec friends as the embassy moved almost all the malaysian students in sayyeda zainab into ARMA, from 300, we became 500 in total. could you imagine how packed we were? one room (which is supposed to fit 3 ppls) for 7 ppls. and we had limited food supply from the cafeteria. limited stock from the co-op. but i think it was enough, cz i didnt starve to death. i dont know about others.

instead of having 8 genih on a plate of lunch/dinner....
buffet for both lunch and dinner at kafe seri putra.
we cooked our own dinner....
chef sue: fried indomee with perencah bandung for dinner!
at night, ARMA admins make some of us guarding our floor. because you see, we were told that 1000 (or 2, im not sure) prisoners escaped and now wandering around, armed. so we had to stay careful. and i still remember few moments; at 12am i heard gunshots. and another gunshots at 3am, but this time i heard kids screaming =( and at 7.50am, near the end of curfew for that day, i still hear kids screaming, as if they are being chased. i couldnt imagine what's happening outside our building =(

and oh, you guys know that the riot started on 28th right? well, on the 29th, we went out with an ustaz to find few things before going back to jordan. in the middle of us trying to get to the souq, few shops rushingly closed their stores. they said there are peoples who gonna start the riot again. so we had no other choice other than to retreat and go back to ARMA. and on the way back, guess what we saw?



uh huh. yep yep. hehe. no comment.

okay lah. i guess im ending this post here. bye bye! see u guys again ^_^