Everything is pre-written.. but with prayers it can be re-written..
so live the best and leave the rest to Allah! :)

Friday, June 4, 2010

sedikit rencah penambah smgt dr LL4G


bismiLLah~
salam dan hai3, sy br balik dr dgr talk perkongsian perjalanan aktivis malaysia yg join LL4G IV tu, yeah, sgt bermanfaat dan membakar semangat.

anda tertanya2 ke ape pengisian prog tu? jgn risau, ok je prog tu. para aktivitis tu diiringi pegawai MSD ktorg skali. jgn risau. nothing was harmful. ktorg hanya dgr mereka berbicara ttg objektif, matlamat, dan pengalaman diorg ms jadi tahanan israel laknatullah tu.

memandangkan semuanya still fresh lg dlm kepala sy, meh sy catat beberapa point penting yg sy dpt yg boleh dibuat iktibar.
  1. kita sebenarnya tak payah takut dgn askar israel. diorg tak kuat pn snanye, pengecut gle kot. salah seorg aktivis tu berkata, "kami acah2 nk baling tong air pn diorg da takut". haha, nmpk beza org islam ngan org israel? org islam tak takut mati di jalan Allah, tp israel sgt3 takut mati snanye.
  2. kita takleh la nk kate misi LL4G kali ni gagal, sebabnye, walaupun kte tau kemungkinan BESAR barang2 bantuan yg sbyk 10 tan tu takkan smpai ke gaza (atau mungkin smpai beberapa peratus je), tp snanye dgn peristiwa ni, satu dunia telah dibukakkan mata ttg perangai si syaitan israel ni. buktinya tgk saje la kerajaan Turki, Australia sume menentang perbuatan terkutuk depe ni. even US sndiri memberi "tekanan" kt israel.
  3. utk kte membebaskan gaza, bukan hanya beberapa org je yg perlu jd baik dan faham, bukan stakat sebuah kapal, tp spttnya semua org, semua org harus faham dan ikut tuntutan Allah. cth nye, tgk shj Sultan Muhammad Al-Fateh, dia adalah sebaik2 raja, dan tentera2nya adalah sebaik tentera, tu sbb diorg berjaya buka kota constatinople. (wuu, sy sgt suke dia T_T~)
  4. umat islam ni snanye sgt kuat ble bersatu. kte bersatu bukan atas dasar warna kulit, warganegara mahupun bahasa, tp kte bersatu atas satu aqidah. tak kesahla tak reti ckp bhs turki ke, arab ke, or even english, kte boleh je bersatu sbnrnye.
  5. israel sgt takut perkara sbnr atas kapal tu tersebar ke seluruh dunia, so diorg pn hapuskan smua tape2, sd card, etc agar bukti terhapus. tp diorg lupa cctv sekeliling kapal yg dipasang oleh org Turki atas kapal tu. melalui stesen Turki la kte leh nmpk real things yg happened. ok, ni bukti kedua israel tu pengecut.
  6. gaza tu dikatakan hanya sebesar shah alam, slame 4thn 1/2 telah disekat bantuan2 kemanusiaan, makanan2 terpaksa diseludup melalui terowong2 bwh tanah, org2nya ditindas, dibunuh, etc, tp smpai skng masih bertahan. mari kte fikirkan, atas dasar ape mereka masih mampu bertahan? em?
  7. dlm ms setahun if sy xsilap, gaza telah melahirkan 10,000 huffaz al-Quran, kte mampu tak nk jd cam diorg?

ok, tu antara point yg sy dpt la.ada byk lg snanye. tp tu yg sy masih igtla. (maklumla tak catat td). ok, tgk ni plak:
  1. ms diorg tgh da nk dkat2 kene serang, tbe2 ade byk dolphin ikut blkng kapal diorg. before ni xde pulak ikan2 yg diorg nmpk. tentera2 Allah ke? subhanallah.
  2. tentera israel gunakan bom yg keluar asap2 tu, tp dgn bantuan Allah, angin sgt kuat sehinggakan semua asap2 tu ditiup angin (kire xde effect la).
  3. ms aktivis2 ni kne ikat tgn kat blkng, dlm keadaan meniarap, dgn kepala dipijak2nya, mereka tak rasa sakit pn. mungkin sb smgt juang utk saudara2 kita disana sgt tgi. Allah yukhollikum.
  4. mereka diserang sejurus slpas habis menunaikan solat subuh berjemaah, tp sikit pn perasaan gentar takde dlm hati diorg. tgk, org islam bila da smpai tahap, aku sanggup berkorban demi agama, diorg takkan takut walau ape pun la cabaran yg nk melanda.
subhanallah. kalau Allah nk, Allah boleh je biar mereka tembus tembok gaza tu, tp apekan daya, mungkin masih ada dosa2 kita yg menghijab dr bantuan smpai ke mereka. wallahu3alam. (nak lagi ttg ini? klik sini)

so resolusinye utk diri sy,
sy nk kurangkan beli atau mkn mknn boikot. walaupun sy tau coklat NESTLE semuanya SANGAT3 SEDAP, fastfood2 sume sdp2 blake2. sy akan cuba utk kurangkan. sy tau sgt susah, tp sy akan cuba T_T tp kalau sy btl2 da xthn nk, sy mkn satu je boleh? T_T



haih. selemah2 iman, ni je la sy mampu buat utk ms ni. doakan la sy mampu. huhuhu.

p/s: sy tahu sy bkn la org yg layak nk berbicara ttg sume ni, sy tak la sebaik kalian, yg menghafaz al-Quran berjuz2, yg xdgr lagu lagho, yg xtgk movies, yg menjaga ikhtilat, menjaga itu dan ini. tp berikanlah sy peluang jugak utk menyumbang kpd masyarakat walaupun diri tak sesempurna mana. heh =) moga ape yg baik korg dpt manfaatkan, dan ape yg buruk tu maafkan. (wuu..terasa poyo ckp cmni, tp ni dr hati)

1 comments:

PrinCess DiarieS said...

tq dik :)

Post a Comment